Back to London!

Moda.hr
Back to London!


Again and again...Mladi par u šetnji


Ponovno vam otkrivamo London; ovog puta nekoliko odličnih i ne toliko razvikanih mjesta za shopping te kako se odijevaju na otoku. Oni koji nisu bili zasigurno pretpostavljaju, a oni koji su bili znaju, da je London zaista pravi shopping raj. Nakon mnogih putovanja po Europi usudili bi se reći možda i najbolja shopping destinacija na starom kontinetu.

Glavni grad Veliki Britanije i nama je postao mnogo dostupniji zahvaljujući raznim 'low budget' avio prijevoznicima. Preporučamo WizzAir iz Zagreba gdje povoljnu kartu možete nabaviti već za 50ak eura, te RyanAir koji leti iz Pule, Zadra i Trsta, a cijene karata kreću se već od 30ak eura.

Priče o tome kako je London stravično skup i kako će vam treba puno novca za hranu, zaboravite. London može biti jeftiniji od Zagreba! No, krenimo otpočetka - od shoppinga. Glasovita Oxford Street potpuno je zakrčena ljudima svih stilova s naglaskom na jaki urbani 'street chic' i predstavlja okosnicu londonskog shoppinga.

Primark, nešto poput TopShopa, ali mnogo jeftiniji, potpuno je oduševio ženski dio putujuće ekipe. Kaftani izvezeni kristalićima, haljinice na volančiće, volumiozni ljetni kaputići... Sve to do deset funti i to s napomenom da djevojke nisu kupovale na rasprodaji. U Primarku kupujete bez isprobavanja ili jednostavno isprobate odjeću nasred dućana. Sjednete na pod poput ostalih i isprobavate, jer redovi za garderobu su pregolemi.

Muški dio Primarka nije pretjerano modno zanimljiv, no ako tražite primjerice t-shirt majice za teretanu i slične aktivnosti, bit ćete vrlo zadovoljni - sve po dvije do tri funte. Tečaj funte vrti se oko osam u odnosu na kunu, tako da ćete veselo skakutati po dućanima (ako nađete malo mjesta za skakutanje).

Osim Primarka odličan dućan je SportDirect, a njihove dvije trgovine pronaći ćete također na Oxfordu. Užasno neugledan i nimalo vizualno primamljiv skriva odlične stvari, posebice ako govorimo o sportskoj odjeći.

Nevjerojatno jeftine Nike, Adidas, Lonsdale, Puma i druge sportske marke nude se za cijenu nižu od zagrebačkih outleta. I to nekoliko puta nižu. Primjera radi, Puma muški t-shirti koštaju pet funti, a slatke ženske Nike trenirke desetak funti.

Udaljivši se od Oxford Streeta posjetili smo TK MAXX o kojem smo se prije puta informirali na internetu i bili prilično skeptični. Tk Maxx je lanac dućana koji prodaje dizajnersku odjeću uglavnom iz prethodne sezone po nevjerojatnim cijenama.

Očekivali smo lošu ponudu i nepregledne police, no dočekao nas je veliki dućan , s vrlo uredno i pregledno složenim stvarima. I zaista, isplatilo se!


Vratili smo se s odličnim Alexander McQueen vesticama po četrdeset funti, Moschino trapericama po dvadesetak funti i Dolce&Gabbana haljinama po pedesetak funti. Kako Tk Maxx ima više trgovina, mi smo odabrali onaj najveću u HammerSmithu.

Od velikih i dobro poznatih shopping destinacija ovaj put nas je razveselio Selfridges, gdje smo se oduševili savršeno izrađenim Junk De Lux košuljama i sličnim luksuznim stvarima koje se i sad, kad nisu sezone rasprodaja, mogu naći po nevjerojatnim cijenama. Predahe smo koristili kako bi se najeli i nastavili.

Ponovno Oxford Street i sasvim pristojan restoran u kojem smo predjelo, glavno jelo i desert sveukupno platili oko sto kuna. A porcije su bile velike i vrlo fine. Pa nek' netko kaže kako se u Londonu mora mnogo potrošiti...

Muškarci Londona


Iako je odjevni stil stanovnika Londona uistinu vrlo šarolik, nama je najveće čuđenje izazvalo mnoštvo japanki, majica bez rukava, te vrlo kratkih hlačica iako je bilo svega petnaestak stupnjeva Celzijusovih. Dečki vole RayBan retro naočale, t-shirt majice zanimljiva printa, tenisice koje podsjećaju na naše Startasice i izlizani jeans. Pravo iznenađenje bilo je što dečki nisu toliko 'skinny' poput onih u Parizu, pa sad ne znamo mijenjaju li se to na Zapadu trendovi ili to možemo pripisati inače nešto jačoj građi Britanaca...

Cure su pak najzanimljivije noću kada pohode noćne klubove. Kad bi tako odjevene hodale Zagrebom ili bilo kojim drugim hrvatskim gradom, vrlo bi ih se lako moglo okarakterizirati kao prostitutke. Morate priznati kako su ultra kratke minice u kombinaciji s vrtoglavo visokim petama i blještavim topićima u prohladnim noćima uz rub pločnika kod nas rijetko viđena pojava.

No, najbolje štikle, a London ih je stvarno pun, ugledali smo na Tower Bridgeu negdje oko ponoći. Prilazile su vrlo užurbano; lakirane, visoke, crne, sjajne... Na nogama transvestita odjevenog kao tajnica u sivom kostimu, košuljici, debelim grilonkama i vrtoglavo visokim potpeticama.

Naše priče iz Londona ovime na završavaju. Već u lipnju posjetit ćemo londonske buvljake, charity shopove i prodajna mjesta mladih još neotkrivenih dizajnera i sva vam to donijeti na stranicama portala moda.hr.


Source