Raskošno

Press
Raskošno


Modele za bogate na Pariskoj nedelji visoke mode predstavio je 21 dizajner, među kojima i Armani, Galijano, Lagerfeld, Živanši ...

Uprkos svetskoj finansijskoj krizi, Pariska nedelja visoke mode ne odustaje od svoje uobičajene raskoši i ekstravagancije pomalo neprimerene trenutku. Svoje modele za bogate tokom tri dana revija predstavio je 21 dizajner, među kojima i Đorđo Armani, Džon Galijano za „Dior", „Valentino", Žan Pol Gotje, Karl Lagerfeld za „Šanel", „Živanši" i drugi.

Posetioci prvog dana Pariske nedelje visoke mode mogli su da pogledaju modele britanskog dizajnera Džona Galijana za „Kristijan Dior" i to hot kutur kolekciju za proleće/leto 2009. „Diorov" glavni dizajner svojim modelima napravio je prijatnu distancu od crne stvarnosti, prikazavši raskošne ružičaste i crvene haljine, krojene tako da podsećaju na davno minula vremena Marije Antoanete. Poput Marije Antoanete, on kao da je svojom kolekcijom za „Dior hot kutur" poručio: „Ako nemate za hleb, jedite kolače..."

- Mi smo u kreditnom, ne u kreativnom škripcu... Svi smo postali puno obzirniji u svojim kupovinama, čak i ja kupujem mnogo racionalnije. Međutim, naš je zadatak da ljudima ponudimo snove i uz njih najveću moguću vrednost u kvalitetu, kroju i kreativnosti.

Tim stavom verovatno je izrekao ono što je mislilo i ostalih 20 pariskih dizajnera, koliko ih je pokazivalo svoje haljine rađene po meri tokom tri dana ove manifestacije, koja je nekada znala da traje i po deset dana.

„Đorđo Armani prajv" kolekcija bila je podeljena na dva dela - „kineski", s podignutim ramenima sakoa, i krajnje komercijalni deo s klasičnim, armanijevskim dugim haljinama golih ramena, kao stvorenim za crveni tepih, napravljenim verovatno s Oskarima u mislima. Međutim, pitanje o recesiji vešto je izbegao, već je samo kratko prokomentarisao da će i ova njegova kolekcija „zasigurno biti uspešna".

- Visoka moda je kao da gledate predivan film, ona pripada nekom drugom svetu - zaključio je čuveni italijanski dizajner.

ĐORĐO ARMANI

Kristof Žos nudi raskoš dugih haljina, Karl Lagerfeld modele u belom, Džunija Vatanabe dosta cveća, kako na haljinama tako i u kosi, Adelin Andre visoku modu koja jednostavno glumi skromnost, a Stefani Roland neke nove strukture.

Mnoštvo poznatih

Prikazane revije bile su, kao i svake sezone, veoma dobro posećene, pa se u prvim redovima našlo puno bogatih i slavnih, a bunde i ogromne naočare za sunce dominirale su u publici. Tu su se našle i glumice Eva Mendez i Liv Tajler, pevačica Dženet Džekson, producent i reper Džermejn Dupri, manekenka Klaudija Šifer, glumac Olivije Martinez, glumica Miša Barton, bogatašica Ivana Tramp i striptizeta Dita fon Tiz:

- Lepo je znati da postoji toliko ljudi koji cene takve stvari - perlice, perje, drago kamenje - rekla je Dita nakon odgledanih revija.

Visoka moda ne poznaje krizu

Visoka moda pojavila se kao uspešan modni biznis još pre otprilike 150 godina, zahvaljujući Britancu Čarlsu Frederiku Vortu od Linkolnšira, i sve do današnjeg dana preživela je uprkos brojnim izazovima, svetskim krizama i ratovima. Zato, čini se, nema previše razloga za strah da bi ova najnovija kriza mogla da znači kraj glamuroznim raskošnim kreacijama, uprkos tome što Karl Lagerfeld prognozira novu modnu eru skromnosti.


STEFAN ROLAND

 SourceAdd your comment
  Anonymous comment
Nickname:
Password:
  Remember me on this computer

Title:
Send me by email any answer to my comment
Send me by email every new comment to this article