Pariz - nedelja visoke ženske mode jesen-zima 2005/2006

Global-Report

Smotre, a bilo ih je i previše, već su prošlost. Pariz je proteklih dana doživeo istinski povratak zime - vetar što prolazi kroz kosti i kišu koja ne prestaje! Tako je bio u skladu sa modnim defileima za sledeće hladne periode.  
                                                                                                                       Giorgio Armani

Smotre, a bilo ih je i previše, već su prošlost. Pariz je proteklih dana doživeo istinski povratak zime - vetar što prolazi kroz kosti i kišu koja ne prestaje! Tako je bio u skladu sa modnim defileima za sledeće hladne periode. To je najprije iskoristio Giorgio Armani pokazavši svoje isključivo sive lisičje bunde, postavljene svilenim plišem golubije boje. Predlaže ih uz "štofana" ili svečana odela nalik na smoking, sa satenom, oko vrata i na kukovima, što se na drapiran način spušta niz nogu. Nova kolekcija, nazvana Armani privé, namenjena je prvenstveno američkoj klijenteli. Claudia Cardinale njegov je zastupnik a sestra Bianca, zanimljiva plavuša svetlih očiju, odgovorna je za kreatorov najopremljeniji butik u Europi, smešten na pariskom Trgu Vendôme.

  
                                                                                                     John Galliano za Christan Dior

 John Galliano, sretan što je London dobio organizaciju Olimpijade 2012 godine, na samo njemu svojstven način obeležio je stotu godišnjicu rođenja, slavnog mu predhodnika, Christana Diora. Događaj je naveliko slavljen u normandijskom gradu Granville, u rodnoj kući čuvenog kreatora koja je danas muzej.Galliano je modele pokazao u maglovitom, tajanstvenom vrtu s atmosferom filmova o Draculi ili obitelji Adams. To ga nije omelo naglasiti kako je baza svih njegovih ideja u biti refleksija na "New Look" koji je 1947. proslavio Diora. U centar svih zbivanja na pisti stavio je korset. Predstavio je najprije manekenku počešljanu na način starih glumica iz 40-tih godina proteklog veka, s atraktivnim steznikom na koji je prišio komad muslina te torbicu s iglama. Tako je hteo naglasiti da je njegova tema - krojenje. Nadahnut svojim skorim putovanjem u Peru, izradio je okrugle suknje sa žutom, zelenom i ružičastim organdinom. Potom je predstavio male haljine vezene jaisom, od crnog tila, kombnovane sa muslinom. Očito je aludirao na Cecila Beatona, kraljevsku Englesku i njene balske haljine, odnosno muslinske krinoline, Wendgwood plave ili od plisiranog ružičastog tila. Bilo je i podsećanja na maskenbal Beistegui, koji je održan 1951. godine u venecijanskoj villi Labbia. Tada je sve modele i kostime kreirao i skrojio Christian Dior. Glumice Charlize Theron i Drew Barrymore kao i Dita von Teese, izdvajale su se iz povlaštenog centralnog kruga, slavnih osoba. Bile su zanesene pokazanim!

  
                                                                                                                     Anna Valérie Hash 

Anna Valérie Hash je za razliku od drugih, pokazala modele za proleće-leto 2006 godine. Odabrala je dvorište Visoke škole lepih umetnosti – Ensba. Kreacije haljina su sa neobičnim završetcima i volumenima, kratke i rađene od čipki, perja, svile i sifona. Odeća podseća na nekadašnje donje rublje.

  
                                                                                                                      Christan Lacroix 

Osvrt se ne može zaključiti bez spomena trijumfa Christana Lacroixa i kuće Givenchy. Kod prvog su zapažene "gaucho" pantalone, što plešu strašni tango s vezom od perli ili čipki. Nadahnut 18-tim vekom, pokazao je kaputiće od damast svile i haljine čudnih stražnjih strana. U defile je ukomponovao orijentalna obeležja, dodajući arabeske vezene zlatnim koncem.

  
                                                                                                                           Givenchy 

Prvak u modnom luksuzu, kuća Givenchy, bez modelista je već godinu dana. Nisu se hteli odreći domaćeg ugođaja pa je defile upriličen u sedištu, u bogatoj aveniji George V. Mladi Italijan Riccardo Trisci, popeo je manekene na tri nivoa, dočaravši izradu kuće. Modeli su, navodno, evoluirali u toj novoj atmosferi. Stil mu je originalan i spektakularan, pun volumena blizu tela, s haljinama "prozorima". Italijan je spojio korzete s crnim moherom. Kreator koji je jako slavan među mlađim pobornicima mode, posvuda stavlja cveće i različite ukrase. Brigitte Bensimon iz njujorkške robne kuće Sak's Fifth Avenue, odmah je naručila modele za svoje bogate klijentice.